Bu Blogda Ara

4 Ocak 2014 Cumartesi

Yağ Mantısı

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Dünü,bugünü,ve yarınımızı yaratan Allah'a hamd olsun.O ki;gökleri ve yeri yarattı.Kalemle yazmayı öğretti.Ve daha bilmediğimiz nicelerini yaratan O'dur.
         Ben kiiim,güzel yemek yapmak kimdi?Yaptığı ilk keke un koyacağını bilmeyen,ilk makarnasını tencereyi çöpe atacak kadar yakan,iki kişi için bir pk.şehriye çorbası pişirip,susuz,yoğurtlayarak yemek zorunda kalan....ben...şimdi kalkmış,yemek tarifleri blogu açıyorum.
Tekrar başa dönüyorum.İnsana bilmediğini öğreten O'dur!Yarattığını başıboş bırakmayıp,çepeçevre kuşatan...Ne bildimse O'ndan.Beni bugüne ulaştıran,hazırlayıp yetiştiren O'dur!
Amaç;enaniyet değil,benlik değil,Rabbim kibirden beri kılsın cümlemizi...
Maksadım faydalı olmak...Zamanı bereketli kullanmağa vesile olmak.Deneye yanıla öğrendiklerimi herkese ulaştırmak...Öyleyse haydi VİRA BİSMİLLAH!.İlk tarif yağ mantısı olsun...
Malzemeler:
100 gr yağsız dana kıyma 
2 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 tutam maydanoz
Sarmısaklı yoğurt
Hamuru İçİn:
1 kg un
1 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
½ paket yaş maya,yada 1 kaşık kuru maya
Yapılışı:
    Unun üzerine yumurta,  silme 1 tatlı kaşığı tuz, 1 su bardağı süt ve yarım paket yaş maya ve  yarım bardak sıvıyağ eklenip  yapışmayan bir kıvam alana kadar un ve sıvıyağ ilave ederek yoğrulur.
Hamur üzeri bezle örtülerek mayalanması için dinlendirilir.
Yağsız kıymamızın üzerine 2 çay kaşığı kırmızı toz biber ve ince kıyılmış maydanoz ilave edilir.  1 çay kaşığı tuz ilave edilerek kıyma yoğrulur.
Dinlenen hamur unlu zeminde açılır. Mantı hamuru 3 parmak eninde,büyük kareler elde edilecek şekilde kesilir. Her  hamurun ortasına kıymalı iç yerleştirilir. Kenar uçları açıkta kalacak şekilde,karşılıklı ortaları sıkılarak çiçek şekli verilir.
 Bol kızgın yağda önce kıymalı yüzü yağın içinde kalacak şekilde kızartılmaya başlanır.
Mantıların bir yüzü pişince diğer yüzü çevrilir ve her yeri altın rengi alana kadar kızartılır.
Sosu için; sıvıyağın üzerine 1 yemek kaşığı domates salçası ve 2 çay kaşığı kırmızı toz biber eklenir.kokusu çıkana kadar kavrulan salçanın üzerine yarım bardak su dökülür. Mantıların üzerine sarmısaklı yoğurt dökülür ve sosu gezdirilir.
Yağ Mantısı servise hazırdır.Afiyet olsun... :)

1 yorum:

  1. aalihan Koçer7 Kasım 2014 11:35

    Tariflerin sondan başa izlemini yaptim.. hemsi mukemmel... devamini bekliyoruz hilalcimm:) aslihan

    YanıtlaSil